Een korte broek of niet?

Wat vind jij? Wanneer kan een broek wel en wanneer kan een korte broek niet?

De jaarlijkse discussie komt weer op gang zodra het lekkere weer in Nederland om de hoek komt kijken en ook dit jaar kan die niet uitblijven. Kan een korte broek tijdens je werk of kan het niet?

Het is minder heftig dan de Zwarte Pieten discussie maar elk jaar lees je onderzoeken op LinkedIn over wat wel en wat niet kan op de werkvloer qua kleding, je hoort mensen klagen die tijdens de hitte niet aan mogen trekken wat ze eigenlijk wel willen en je ziet verschillende do’s en don’ts in blogs voorbij komen.

Op maandag 9 juli om 15:00 uur heb ik een update geplaatst op LinkedIn om te vragen hoe mijn zakelijk netwerk denkt over deze kwestie. Daarover later meer, laat ik beginnen met mijn eigen mening.

Tijdens mijn studie Sportmanagement werkte ik bij een sportschool en droeg ik altijd een korte broek, heerlijk. Ook heb ik een bijbaantje gehad bij een callcenter en daar mocht ik geen korte broek aan, balen. Na het behalen van mijn studie ben ik begonnen als recruiter bij StarApple. Hier werkte ik elke dag in een pak, het liefst zelfs in een driedelig pak. Ik vond het heerlijk. Soms zag ik een dag geen klant of kandidaat maar had ik toch een pak aan. Dit was onderdeel van de cultuur en je werd er in mee getrokken. Iedereen had een pak aan en dit deed ook iets met je mindset. Uiteraard deed dit ook iets met de klanten en kandidaten die je zag want zij namen jou serieuzer puur vanwege je pak. We hadden destijds een eigen tailor die onze maatpakken verzorgde: I Am Luigi.

Momenteel werk ik sinds zes maanden als Corporate Recruiter bij Mirabeau. Dit is een full service digital agency en dat merk je in de cultuur. Een pak dragen is gek, een das is nog gekker, maar slippers zijn een no go. Alles hier tussenin is helemaal prima. Dat is met de warme temperaturen in Nederland erg fijn. Een korte broek is geen probleem, sneakers kunnen altijd en ook een overhemd is ook niet raar. Mirabeau is een creatief bureau waar creatieve mensen werken en die moet je niet beperken met kledingsvoorschriften. Bij Mirabeau vind ik het fijn om mij te kleden zoals ik zelf wil. Soms nog netjes met een overhemd, een mooie pantalon en nette schoenen, maar een andere keer een korte broek, een t-shirt en sneakers. Ik vind dat je zelf verantwoordelijk genoeg bent om te bepalen wat je aan kan en wanneer je iets aan kan. Een korte broek tijdens een belangrijke meeting, hier kan het gewoon. En met 28 graden buiten, waarom zou ik het niet doen?

Terug naar mijn LinkedIn update die binnen 24 uur meer dan 18.000 keer bekeken is. De reacties zijn verschillend. Een aantal geeft aan dat zij het niet vinden kunnen dat je met een korte broek naar kantoor gaat. Ik citeer een sales manager: ‘een korte broek is alleen voor naar het strand’. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de branche of functie waar zij in werken, maar ook met de uitstraling die je volgens hen hebt wanneer je een klant of kandidaat over de vloer hebt.

Andere reacties zijn juist positief: ze vinden het fijn dat je kan aantrekken wat je wilt naar kantoor. Ook lees ik vaker dat het ouderwets is om kledingsvoorschriften te hanteren. Waar je meerdere mensen om een mening vraagt zijn er altijd voor en tegenargumenten te verzinnen. Ik heb respect en begrip voor beide kanten en ook voor de tussenwegen die aangegeven worden.

Persoonlijk vind ik dat het fijn is om aan te kunnen trekken wat ik wil. Maar ik snap heel goed dat in sommige branches en functies het lastig is om dit te doen. Als een piloot in zijn korte broek en hempje het vliegtuig in stapt geeft mij dat geen prettig gevoel of als een makelaar dit doet, koop ik het huis dat hij verkoopt niet.

Wat vind jij? Wanneer kan een korte broek wel en wanneer kan een korte broek niet?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: